Dzijas etiķete

2011-12-09 16:25

Neatkarīgi no tā, vai dziju pārdod satītu kamolā vai šķeterē, tai tiek pievienota etiķete, kurā iekļauta visnotaļ noderīga informācija.

Kad noņem no kamoliņa etiķeti, nekādā gadījumā neizmet to! Kārtīgi izlasi, saloki un iebāz kamola vidū, lai vienmēr, kad rodas jautājumi, vari atkal pārlasīt.

Dzijas etiķeti saglabā arī pēc adījuma pabeigšanas, lai varētu atkārtot, kā adījums kopjams. Nereti gadās, ka dzija pēc mazgāšanas noplūk, saraujas u.tml. Ja gribēsi sūdzēties, bez  pirkuma čeka un etiķetes neko nepanāksi. Ieteicams vispirms noadīt paraudziņu un izmazgāt. Labāk apmaini dziju pirms adīšanas, nevis pēc tam tiesājies ar patērētāju teisību aizstāvības biroja starpniecību.

Tāpat etiķeti pievieno adījumam, kuru vēlies uzdāvināt, lai tās saņēmējs zinātu, kā pareizi adījumu kopt, lai tas priecētu ilgu laiku.


1. Dzijas ražotājs un dzijas nosaukums.

Dzijas ražotājs un dzijas nosaukums ir visvairāk izcelts. Tā izstrādē tiek ieguldīts daudz laika un resursu, jo tas kalpo kā reklāma konkrētai firmai un tās ražotajai produkcijai. Šos nosaukumus adītāji arī iesaka viens otram, lai padalītos, kāda dzija ir patikusi un kāda nē.

Tiek norādīta valsts, kurā dzija ražota un bieži vien arī firmas adrese.

Nereti uz dzijas etiķetes var atrast mājas lapas adresi, kas ļoti noder, ja vēlies uzzināt papildus informāciju par iegādāto dziju.


2. Dzijas rupjums un garums.

Dzijai norāda garumu metros (nereti arī jardos), ar nobīdi +/-5m. Jo rupjāka dzija, jo īsāks pavediens. Tā kā pavediena garums var būt mazāks par norādīto, tad ieteicams iegādāties papildus kamoliņu, lai būtu droša, ka adījuma pabeigšanai dzijas nepietrūks.

Krievijas ražotāji nereti norāda dzijas rupjumu apzīmējošu skaitli, piem., 32/2. Pirmais cipars norāda, cik 1 gramā metru dzijas jeb m/g. Otrais cipars informē, no cik pavedieniem dzija šķeterēta.

 

Ja dzija ražota valstīs, kur vadošā ir angļu valoda, tad uz etiķetēm nereti var atrast šādus apzīmējumus:

Apzīmējums Īpašības
Lightweight Ļoti viegla vērpuma dzija, piemērota tamborējumiem un rotājumiem
4-ply Četrkārtīga viegla vērpuma dzija
DK (Double Knitting) Divkārtīga no 2 pavedieniem vērpta dzija (apmēram 2x rupjāka par četrkārtīgo dziju)
Medium Weight Vidēja vērpuma divkārtīga dzija (apmēram 70% no visām vilnas un pusvilnas dzijām)
Aran Rupja vērpuma dzija. Ļoti ērta iesācējiem un cilvēkiem ar vāju redzi, jo dzija ir rupja un sašķeterētie pavedieni labi turas kopā
Chunky Ļoti rupja un bieza dzija

1 Ļoti viegla vērpuma dzija (zeķu, mazuļu apģērba un rotājumu darināšanai)

2 Viegla vērpuma dzija (mazuļu un sporta apģērba darināšanai)

3 Divkārtīga dzija (ķemmdzija jeb gublāns un no 2 pavedieniem vērpta dzija)

4 Vidēja vērpuma dzija (ķemmdzija, Afghan un Aran dzijas)

5 Rupja vērpuma dzija (biezu segu, paklāju u.tml. priekšmetu darināšanai)

6 Ļoti bieza dzija (arī jēldzija un apjomīga efektdzija)


Cik daudz dzijas jāpērk?
Pūkainu un vaļīgi sašķeterētu dziju vajadzēs mazāk. Ja dzija smalka, tad vajadzēs lielāku metrāžu, ja rupja- mazāku. Ja adīsi patentadījumos, sviķeļī, ar pīnēm- izies vairāk dzijas nekā adot vienkārši labiski vai rakstus ar saadīšanu, apmetumiem un pārstaipiem. Nav viegli noteikt, cik dzijas vajadzēs, labāk nopērc vairāk, jo labos dziju veikalos neiesāktās fices maina pret citu dziju.

3. Dzijas svars

Dzijas svars parasti tiek norādīts gan gramos, gan uncēs. Tas pamatā norāda uz pavediena biezumu.

Bieži vien svars netiek norādīts uz dzijas etiķetes (parasti tā ir augstas kvalitātes dzija). Šādai dzijai pievērsiet uzmanību uz etiķetes norādītajam adatu numuram un adījuma blīvumam. Ļoti bieži plānai, vieglai dzijai tiek norādīts lielais adatu izmērs, lai iegūtu vaļīgu adījumu.

Tā kā dzija ir higroskopisks materiāls, tad grūti norādīt tās precīzo svaru. Starptautiskie standarti dažādu sķiedru veidiem noteikusi pieļaujamo mitruma procentu: 100% vilnas dzijai tas ir 18,25%. Ja absolūti sausas vilnas svaram pievieno pieļaujamo mitruma svaru, tad iegūst preces svaru.

Ja dziju pērc tirgū, tausti fices viduci, jo pārdevēji mēdzot šķeteres turēt tvaikos, lai tās kļūtu smagākas. Lietainā dienā vispār neiesaka iegādāties dziju tirgū.

 

4. Pavediena sastāvs.

Tiek norādīti šķiedru veidi, no kā gatavota dzija un to proporcija procentos. Šī ir ļoti svarīga informācija, lai izprastu dzijas īpašības, kas jāņem vērā adot un pēc tam lietojot konkrēto apģērbu vai aksesuāru. Par šķiedru veidiem un to īpašībām sīkāk var uzzināt rakstos "Dabīgās šķiedras" un "Ķīmiskās šķiedras".

Etiķetē tiek norādīta papildus informācija, ja sķiedra ir īpaši apstrādāta vai ķīmiski mainītas tās īpašības (piem., "Washable wool" jeb "Superwash"- adījumus drīkst mazgāt veļasmašīnā līdz 300C temperatūrā, "Mercerized cotton"- merserizēta kokvilna).

Tāpat tiek norādīta specifiska informācija par dzijas kvalitāti un ieguvi (piem., merīnvilna, kidmohēra, Šetlandes dzija u.tml.). Vilnas piegādātāju izstrādātie apzīmējumi "100% Wolle", "Reine Wolle" un "Wolle" attiecas uz zemas kvalitātes vai reģenerētu vilnu, ko izgatavo no vilnas atlikumiem. Apzīmējumu "Schurwolle" (dabīgā vilna) lieto tikai tad, ja vilna iegūta no veselu, dzīvu dzīvnieku cirpšanas un satru ne mazāk kā 7% piemaisījumu. Apzīmējums "Reine Schurwolle" norāda uz to, ka vilna satur ne vairāk kā 0,3% piemasījumu. Šāda augstas kvalitātes vilna saņem kvalitātes zīmi, ka tai piešķirts starptautiskā vilnas sekretariāta kontroles atzinums.

 

5. Krāsas numurs un partijas numurs.

Krāsas numurs būs blakus vārdam colour vai Farbe col, partijas numurs- partie lot.

Ražotāja krāsas numurs norāda uz īpašo krāsu, bet partijas numurs informē, cik liela dzijas partija nokrāsota vienā paņēmienā. Pērkot dziju, jāpārliecinās, ka visi vienas krāsas kamoliņi ir arī ar vienu un to pašu partijas numuru. 

Dzijas etiķetes vēlams saglabāt, jo, ja adot dzijas pietrūks, tad tikai ar etiķetes palīdzību var cerēt nopirkt precīzi tādu pašu dziju. Pēc etiķetes varēsi uzzināt tās dzijas partijas numuru, kura tika krāsota vienlaikus. Nopirkt dziju tieši tādā pašā krāsā, nezinot šo numuru, ir gandrīz neiespējami, jo vienai un tai pašai krāsai ir ļoti daudz nokrāsu.

Vēlams, lai dzija būtu ne tikai no vienas partijas, bet arī no viena iepakojuma, jo veikala mākslīgajā apgaismojumā var nepamanīt toņu atšķirības. Adījumā to varēs redzēt noteikti.


6. Ieteicamais adāmadatu izmērs.

Adāmadatu diametrs ir atšķirīgs. Tas nozīmē, ka, adot ar atbilstošā izmēra adatām, iespējams iegūt tādu adījuma blīvumu, kāds paredzēts dzijas etiķetē.

Šie ir rekomendējoši ieteikumi, jo iecerētajam adījumam atbilstošu adāmadatu izvēli nosaka dažādi kritēriji, piem., ja tu adi vaļīgi, tad jāizmanto smalkākas adatas, ja cieši- jāizvēlas rupjākas. Tāpēc adatu izmērs, ar kuru adīsi konkrēto dziju, var atšķirties no tā izmēra, kurš norādīts uz dzijas etiķetes. Tāpat jāatceras, ka dažādiem ražotājiem adatu izmēru sistēmas var nedaudz atšķirties.

Adatu izmēri dažādās valstīts tiek apzīmēti atšķirīgi:

  • Eiropā adatu izmērus nosaka metriskajā sistēmā. Izmēri ir doti milimetros- no 2mm līdz pat 20mm.

  • Amerikā pieņemtie adatu izmēri ir no 0 līdz 15. Pieaugot diametram, atbilstoši arī adatu izmērs ir lielāks. Ir atrodamas arī ļoti resnas adatas ar nr. 17, 19, 35 un 50, kā arī ļoti smalkas adatas no 0 līdz 0000 izmēram.

  • Lielbritānijā un Kanādā pieņemtie adatu imēri ir no 14 līdz 000. Šajās valstīs tievām adatām ir lielāks skaitlis un attiecīgi resnākām- mazāks skaitlis.

Sīkāk par adāmadatām un to izmēriem var izlasīt rakstā Adāmadatas.

 

7. Ieteicamais adījuma blīvums.

Informācija par valdziņu un kārtu skaitu 10x10cm (jeb 4x4 collu) adījumā, ja tiks adīts ar ieteiktā lieluma adāmadatām gludajā labiskajā adījumā.

Ja esi izvēlējusies neparasta materiāla dziju, tad grūti saprast, kāda lieluma adatas jāizmanto. Noadi labiski 10x10cm paraudziņu ar adāmadatām, kādas ieteiktas uz etiķetes, un salīdzini valdziņu un kārtu skaitu. Iespējams, ka būs jāizvēlas cita lieluma adāmadatas, lai adījums izskatītos tā, kā dzijas izgudrotāji iecerējuši.

 

8. Informācija par izstrādājuma, kas adīts no šīs dzijas, mazgāšanu un kopšanu.

Svarīgi pievērst uzmanību informācijai, vai izstrādājumu no konkrētās dzijas drīkst tīrīt tikai ķīmiski, mazgāt ar rokām vai arī veļasmašīnā. Tāpat tiek norādīta ieteicamā ūdens temperatūra un veids, kā izstrādājumu žāvēt.

Informācija par apģērbu kopšanas simbolu nozīmi:  https://www.gorenje.lv/  

 

 

Informācijas avoti:

M.Veba "Adīšana"

Lauku Avīzes tematiskais pielikums "Adīšana priekam"

https://uuewes.blogspot.com

www.uzadi.lv

 

   

Dzijas etiķete

Neviens komentārs nav atrasts.

Jauna diskusija