Adīšanas pozitīvā ietekme uz veselību

2011-03-05 14:40

Adītāji visā pasaulē apgalvo, ka šis rokdarbu veids ir vislabākā terapija, bet kādēļ? Vai ir kādi pierādījumi šiem apgalvojumiem? Adīšana ir efektīvs terapijas veids, jo tā iesaista prātu un ķermeni kā vienotu veselumu. Viens no cēloņiem vientulībai un sociālās izolētības sajūtai, zemam pašvērtējumam, stresam un raizēm ir nenodarbināts prāts, kuram atliek vien apcerēt problēmas. Adīšana palīdz atvairīt visas šīs sajūtas un emocijas. Nomierinošās izjūtas, ko piedzīvo adīšanas laikā, var tikt pavairotas, izprastas un tad pielietotas citās dzīves sfērās. No tā arī tiek attīstīts terapeitiskās adīšanas process.

Ir uzskats, ka ilgstošs stress var izraisīt vai saasināt 90% medicīnisku stāvokļu un slimību. Tādēļ visā pasaulē ir steidzami nepieciešams atrast efektīvu, vienkārši pieejamu pašpalīdzības veidu. Es ticu, ka adīšana var būt viens no šiem veidiem. Kas tad ir tas īpašais, kas padara adīšanu tik atšķirīgu, un kā tā var tik vienkārši apmierināt šo vajadzību?

 

Nav šaubu, ka krāsām un tekstūrai ir nozīmīga ietekme adītāju dzīvēs. Vienkārši skatīšanās uz savu adījumu un tā sajušana ar tausti, var likt tev justies laimīgākam. Tie, kas cieš no depresijas, dzīvo pasaulē, kura ir burtiski pelēka- depresija cilvēkus padara nejutīgus. Rezonējošu krāsu un tekstūras ieviešana sadzīvē var būt kā ‘’starta signāls’’ smadzenēm sākt atveseļošanās procesu. Tādējādi adīšana var palīdzēt, pat pirms tu esi paņēmis rokās adatas!

 

Cilvēkam jācenšas atrast ceļus, kā panākt līdzsvarotu abu smadzeņu pusložu potenciāla izmantošanu. Adīšana efektīvi liek abām smadzeņu puslodēm sadarboties informācijas apstrādē, paaugstina koncentrēšanās spēju, un rezultātā palīdz tev atbrīvoties no emocionālās spriedzes, ko izraisa problēmsituācijas. Pavadi kādu laiku adot un domājot par to, kas tevi uztrauc vai nomāc. Tā tu sajutīsi sevī atbildi un nonāksi pie laba risinājuma.

 

Ir vispāratzīts uzskats medicīnas profesionāļu vidū, ka nodarbināti cilvēki jūt mazāk sāpju un retāk cieš no depresijas. Pārsteidzošs fakts ir tas, ka sāpes nerodas muskuļos, locītavās vai saitēs, bet gan smadzenēs! Smadzenes apstrādā traumētās vietas ‘’raidītos’’ signālus, pirms tu reāli sāc just sāpes. Ir pierādīts, ka smadzenes nespēj koncentrēties uz 2 lietām vienlaicīgi. Tādēļ, ja nodarbini smadzenes ar kādu pietiekoši saistošu un interesantu nodarbi, tad smadzenes nespēj uztvert šos sāpju signālus. Rezultātā tu jūti mazāk sāpes un dažās situācijās pat nejūti vispār! Adīšana burtiski spēj atslēgt smadzenes no sāpēm. Šo procesu sauc par Izkliedēšanu un tas var būt efektīvs sāpju u.c. traucējošu domu bloķēšanā.

 

Adīšana ir ieradums jeb kā viegla atkarība un tas ir svarīgi, jo ar to var aizvietot cita veida atkarības. Daudzi adītāji izmanto rokdarbus kā palīgu svara samazināšanai, jo tiek novērsta uzmanība no vēlmes uzēst vai panašķoties, tāpat arī lai atmestu smēķēšanu vai pārvarētu alkoholismu. Adīšana nodarbina prātu un rokas, kas ir ļoti svarīgs aspekts, jo tas fiziski aptur tādu ieradumu kā, piem., smēķēšana.

 

Ir pierādīts, ka adīšana palīdz mazināt stresa līmeni un sasprindzinājumu, tādējādi rokdarbu veicēju ievedot dziļā miera stāvoklī. Tradicionālā medicīna pievērš pastiprinātu uzmanību fiziskajam ķermenim, neņemot vērā prāta un gara vajadzības. Cilvēks sastāv no ķermeņa, prāta un gara- veselībai nepieciešams ietvert visas šīs daļas. Ja ceļas laimes līmenis, uzlabojas arī veselība. Adīšanas laikā izdalās laimes hormons serotonīns un paaugstinās dopamīna līmenis, kas savukārt ved uz veselīgāku dzīvi. Ja ceļas laimes līmenis, uzlabojas arī veselība- tas ir tik vienkārši!

 

   

Adīšanas pozitīvā ietekme uz veselību

Neviens komentārs nav atrasts.

Jauna diskusija